Dízeltuning

Dieselmotor teljesítményének növelésénél a kulcsszó: több üzemanyagot! Ha a befecskendezett üzemanyag mennyiségét növeljük, nő a leadott nyomaték, ill. a teljesítmény. Ha a motoron mechanikus változtatást nem végzünk, nagyobb üzemanyag mennyiséget csak emelt nyomással, és/vagy hosszabb ideig tartó befecskendezéssel juttathatunk be. Mindkét esetben figyelembe kell venni azonban a határokat, nem emelhető a nyomás korlátlanul, a befecskendezés sem húzódhat el túlzottan. További korlátozó tényező lehet a füstölés megjelenése, ez esetben valószínűleg a töltőnyomás sem maradhat eredeti értéken, illetve a töltőlevegő hatékonyabb hűtését kell megoldani, a széria levegőhűtők általában alulméretezettek.

Aki max. 10-20% teljesítménynövekedéssel megelégszik, annak jó esélye van arra, hogy még nem ütközik a fenti korlátokba, és mechanikai átalakítás nélkül megoldható a beavatkozás, kizárólag az elktronikus motorvezérlésen történő módosítással. Ez a sokat emlegetett chiptunig. A motorvezérlő rendszeren több helyen van lehetőség beavatkozásra a kívánt cél elérésére. Lehet változtatni a központi vezérlőegységben (ECU) tárolt adatokon, így azonban ha nem is mechanikai, de mindenképpen fizikai változás történik a gépkocsi eredeti rendszerén, nem kis kockázatot rejtve magában.

Másik lehetőség, hogy a változatlanul hagyott eredeti rendszer megfelelő pontjaira csatlakoztatunk egy elektronikus vezérlőegységet (tuningbox), a motor viselkedését ezután a két vezérlő egység együttműködése határozza meg. A csatlakoztatásra legtöbbször a gépkocsiban már egyébként is meglévő csatlakozási pontot használunk fel, ahová a típusazonos csatlakozóval felszerelt elektronika egyszerűen rádugható, a beszerelés így viszonylag egyszerű és gyors. Mivel az eredeti rendszeren semmiféle sérülés ill. átalakítás nem történt, az egység könnyen, nyomtalanul eltávolítható, visszaszerelhető, ezt akár maga a tulajdonos is könnyen elvégezheti szakműhely igénybevétele nélkül.

Gyakori igény, hogy ki-be kapcsolható legyen a teljesítménynövelés, mint egy “sportfokozat”. Az általunk beszerelt boxoknál ez is megoldható, sőt arra is van lehetőség, hogy a teljesítménynövelés mértékét ill. jellegét a vezető tetszése szerint állíthassa, akár menet közben is.

Az elektronika felépítése olyan, hogy az állítást csak a biztonságos tartományban engedélyezi, így rendellenes üzemállapot nem léphet fel a motorvezérlésben.További lehetőség, hogy az autón végzett mérés és adatfeldolgozás után a boxot konkrétan az adott autóhoz konfiguráljuk, figyelembe véve a tulajdonos esetleges egyedi igényeit is.

A tuning eredménye:
A tuning előtti és utáni teljesítménymérés eredményeit összehasonlítva valós adatokat kapunk. Eddigi több száz teljesítményméréses tapasztalatunk alapján megállapíthatjuk hogy az azonos típusok teljesítményei többé kevésbé eltérhetnek egymástól, és a gyári adatoktól is.

Jó példa erre a következő eset: ugyanazon a napon két azonos típusú és azonos gyári adatokkal (107 le) rendelkező autó járt nálunk. Ugyan azt a beavatkozást végrehajtva a teljesítmény az egyik esetben 101-ről 112 le-re nőtt, a másik esetben pedig 110-ről 129 le-re változott. Belátható hogy fix adatokról nem beszélhetünk, éppen ezért a várható eredmények típusspecifikus táblázatban nem foglalhatók össze! Több hazai és külföldi tuningcég által végzett beavatkozás (chiptuning, szoftverátírás, tuningbox, és egyéb) eredményeit volt alkalmunk mérésekkel ellenőrizni, és azok döntő többségükben jelentősen elmaradtak az igéretektől . Akit tehát az érdekel hogy hány lóerős lesz az autója tuning után, annak sajnos pontos eredményt látatlanban nem tudunk mondani, mivel az autójának a jelenlegi állapotát sem ismerjük.

Ügyfeleink visszajelzéseikben gyakran emelték ki azt is, hogy a maximális teljesítmény és nyomaték növekedése mellett az alacsony fordulatszám tartomány (1000-2000-ig) használhatósága jelentősen javult, és ezt gyakran többre értékelték mint a max. teljesítmény növekedését. Ügyfeleink üzemanyag fogyasztás nyilvántartása alapján, az esetek egy részében a fogyasztás csökkent, autómata váltós jármű esetében előfordult jelentős megtakarítás is (pl 2.2 HDi -nél 2 liter). A fogyasztás leginkább a vezetési stílustól függ, növekedés általában az autójukat kíméletlenül hajtók esetében fordul elő.